Levensmiddelenproducent Remia zocht naar een oplossing om de productiecapaciteit van de fabriek in Den Dolder te vergroten. De oplossing is gevonden in de implementatie van een nieuwe palletiseermachine, de Highrunner van Qimarox. Deze machine is niet alleen sneller en robuuster dan zijn voorganger, maar zorgt ook voor meer ruimte op de vloer. Projectleider Jan Berndsen van Remia: “Wij kunnen nu sneller schakelen, ook als het stapelpatroon wijzigt.”
Sinds 1951 is Remia gevestigd in Den Dolder, waar sauzen, dressings en bakoliën worden gemaakt voor zowel huishoudens als professionele keukens. Vanwege de groeiende vraag zocht het levensmiddelenbedrijf naar een oplossing om de capaciteit van een belangrijke productielijn te vergroten. Die productielijn had één belangrijk knelpunt: de verouderde portaalrobot die werd ingezet voor het palletiseren van eindproducten. “Deze machine kon niet meer worden onderhouden en veel reserveonderdelen waren niet meer voorradig. Bovendien was de capaciteit niet langer toereikend”, vertelt projectmanager Jan Berndsen.
Extra ruimte op de vloer
Remia besloot op zoek te gaan naar een palletiseeroplossing die wel voldoende capaciteit bood. Andere selectiecriteria betroffen de prijs, de functionaliteit en de levertijd van de oplossing. Daarnaast speelt de reputatie van de machinebouwer een belangrijke rol. “Wij hebben een sterke voorkeur voor machines die zichzelf al in de praktijk hebben bewezen”, stelt Berndsen. “Daarnaast is het fijn als de machinebouwer in de buurt zit, zodat die snel kan handelen als dat nodig is. We hechten aan leveranciers die hun afspraken nakomen en snel kunnen schakelen.”
De zoektocht naar een andere palletiseeroplossing startte in de eigen fabriek. Daar draaide al een Highrunner, de palletiseermachine van Qimarox die naar volle tevredenheid presteerde. Daarom zocht Remia contact met Qimarox met het verzoek om te onderzoeken hoe de oude portaalrobot vervangen kon worden door een nieuwe Highrunner. Qimarox riep op zijn beurt Westover in, een gerenommeerde system integrator uit Ermelo. Westover maakte een voorstel voor een nieuwe palletiseeroplossing op basis van de Highrunner, die aan alle criteria van Remia voldeed. Bijkomend voordeel: omdat de Highrunner het mogelijk maakt om op hoogte te palletiseren, was Remia in staat om extra ruimte op de vloer vrij te maken.
Goede communicatie
De twee Highrunners staan nu gebroederlijk naast elkaar op een bordes. Daar worden de producten geformeerd tot palletlagen die in één keer op een pallet worden geplaatst. Als een pallet compleet is, wordt die met een palletlift omlaag getransporteerd en afgezet op een rollenbaan die de pallet afvoert. “Door dit ontwerp blijft de ruimte onder het bordes grotendeels beschikbaar voor andere processen. Op dit moment gebruiken we die ruimte als doorgang voor medewerkers en heftrucks”, vertelt Berndsen.
Westover verzorgde de integratie van de palletiseermachine met het toevoertransport en pallettransport, evenals de besturingssoftware van het geheel. Door de goede communicatie tussen de drie betrokken partijen konden problemen op tijd worden gesignaleerd en opgelost. Zo bleken een aantal elektrische componenten niet leverbaar, waardoor vertraging dreigde te ontstaan. “Qimarox en Westover hebben toen vervangende componenten geregeld, waardoor Westover de besturingssoftware moest aanpassen. Daardoor hebben we de palletiseermachine toch op tijd in gebruik kunnen nemen”, vertelt Berndsen, die eraan toevoegt dat de machine inmiddels weer over de originele componenten beschikt.
Sneller schakelen
Op dit moment draait de nieuwe Highrunner net als zijn oudere broer naar volle tevredenheid. De palletiseermachine van Qimarox is niet alleen sneller, maar ook robuuster dan de oude portaalrobot. Het rendement ligt extra hoog dankzij de ContourScanner CS1 van Qimarox die in de toevoerbaan is geïntegreerd. In combinatie met een gewichtscontrolesysteem kan deze contourscanner foutieve producten onmiddellijk detecteren, waarna ze uit de productielijn worden gestoten en dus geen verstoringen meer kunnen veroorzaken.
Daarnaast is de in- en uitvoer van pallets verbeterd, onder meer omdat de palletiseermachine op het bordes staat en het palletmagazijn zich daaronder bevindt. Ook de toegankelijkheid voor service en onderhoud is vergroot, terwijl de machineveiligheid is verbeterd. “En niet onbelangrijk: we kunnen nu sneller schakelen als we overstappen op een ander product, waardoor we in feite nog meer aan capaciteit winnen. Zelfs als het stapelpatroon tussentijds wijzigt. Bovendien kunnen we nu ook tussenvellen verwerken”, weet Berndsen.
Nieuwe productielijn
In een volgende fase wil Remia het palletiseersysteem aansluiten op de bestaande foliewikkelaar, zodat alle pallets automatisch worden verpakt en het aantal heftruckbewegingen nog verder wordt teruggeschroefd. Al met al is Remia tevreden over de upgrade van de productielijn. Zo tevreden zelfs dat Remia zich alweer heeft gemeld om een compleet nieuwe productielijn op te zetten op een verdiepingsvloer. Ook nu weer zijn zowel Qimarox als Westover benaderd voor het leveren en integreren van de palletiseeroplossing.
Voordelen:
• Sneller en betrouwbaarder palletiseerproces
• Meer functionaliteit zonder teveel complexiteit
• Geharmoniseerd productieproces door uniformiteit in machines
• Daardoor minder verschillende onderdelen nodig
• State of the art oplossing om met de tijd mee te gaan
• Groot bedieningsgemak dankzij slimme besturingssoftware
• Sneller schakelen bij wijzigingen van product
• Verbeterde in- en uitvoer van pallets
• Verbeterde toegankelijkheid voor service en onderhoud