Internationaal monteur Luuk vertelt: 'Binnen vier jaar heb ik veel verantwoordelijkheid gekregen'

In de rubriek ‘medewerker aan het woord’ vertellen collega’s wat werken bij Qimarox zo leuk maakt. Wil jij alle ins en outs over de functie (internationale) monteur? Insider Luuk vertelt!

Ik ben Luuk en nu 24 jaar jong. Na het afronden van de opleiding Mechatronica in 2015 ben ik begonnen als (internationaal) monteur bij Qimarox. In de afgelopen 4 jaar heb ik de kans gekregen om veel te leren, te zien en mee te maken. Hieronder een kort verhaal over wat je kan verwachten bij Qimarox en wat het een leuke plek maakt om te werken!

Aangenomen! En dan?

Qimarox heeft klanten over heel de wereld en dat biedt mogelijkheden! Ik heb gelijk toen ik kwam werken aangegeven dat ik in de toekomst graag extern bij klanten aan de slag ging. Een grote uitdaging want dat vraagt veel zelfstandigheid en kennis van de producten. Het eerste halfjaar tot jaar ben ik daarom met name ingewerkt vanuit onze locatie in Harderwijk. De assemblage van onze verschillende productliften en palletisers werd mij uitgebreid uitgelegd zodat ik kennis van de producten kreeg.

Sinds dit jaar bieden we een nog uitgebreider inwerktraject voor nieuwe medewerkers. De nieuwe medewerkers worden begeleid door een ervaren monteur; hun mentor en aanspreekpunt gedurende de inwerkmaanden. Met behulp van een inwerkschema voor de eerste week en een aftekenlijst gedurende de twee inwerkmaanden weten nieuwe medewerkers precies wat ze kunnen verwachten. Een nieuwe baan is spannend en het is fijn dat de spanning op deze manier behapbaar wordt! 

Monteur bij Qimarox, alles is mogelijk

Voor mij is de meest ideale verhouding: 50% in het buitenland werken en 50% vanuit onze locatie in Harderwijk werken. Er zijn ook collega’s die het leuk vinden om de meeste tijd in het buitenland te werken; er is veel mogelijk. De buitenlandse klussen variëren van een paar dagen tot ongeveer twee weken. Dit hangt af van de planning. Het wordt op prijs gesteld als je flexibel bent; die flexibiliteit ontvang je vervolgens ook terug. Als we overuren maken, in het weekend of in de avond werken ontvangen we daar een vergoeding voor.

Internationaal werken, waarom is dat zo leuk?

Nadat ik genoeg kennis van de producten had, was het tijd om mee te kijken met een collega monteur bij externe klussen. Eerst waren dit klussen in Nederland, vervolgens Europa en inmiddels kom ik in landen over heel de wereld. Verschillende landen in Europa, India, Amerika, Brazilië en Mexico; inmiddels heb ik veel andere landen en culturen mogen zien! In de meeste gevallen kom je niet op de toeristische plekken en dat maakt het bezoek aan het land puurder. Nu ik voldoende werkervaring heb, ga ik geregeld alleen naar externe klussen. Dit is super uitdagend omdat je dan monteurs van de integrator of eindklant aanstuurt en helpt. Dit zijn vaak monteurs die werkzaam zijn voor lokale bedrijven en daardoor heb je te maken met verschillende culturen. Het is hard werken, maar er is regelmatig ‘s avonds of voorafgaand aan een vlucht wel een gaatje om met de tijdelijke buitenlandse collega’s de omgeving te verkennen.

Werken op locatie in Harderwijk

Ongeveer de helft van de tijd werk ik vanuit onze locatie in Harderwijk. Hier testen en assembleren we (delen) van machines welke vervolgens op transport gaan. Er zijn ook mogelijkheden voor extra uitdagingen; ik ondersteun sinds kort de montageleider van de assemblage. In deze rol coördineer ik alle werkzaamheden en taken met betrekking tot één van onze productliften, de Prorunner mk5. Dit is een mooie extra verantwoordelijkheid en het voelt fijn dat dit vertrouwen in mij wordt gesteld. Ik regel dat de benodigde onderdelen aanwezig zijn, de planning goed is, ik bespreek en controleer of de machine goed wordt gebouwd en indien nodig communiceer ik met andere afdelingen zoals de afdeling inkoop. Tussendoor krijg ik geregeld vragen van collega’s, bijvoorbeeld omdat zij tegen een probleem aanlopen tijdens de assemblage van een machine.

Op dit moment heb ik voldoende ervaring om kennis over te brengen op anderen. Ik geef geregeld trainingen aan (internationale) relaties/klanten, deze training geef ik op onze locatie in Harderwijk. Klanten volgen een training bij ons op locatie zodat zij vervolgens zelfstandig onze machine kunnen plaatsen waardoor er geen monteur van ons nodig is. Samen met de klant bouw ik de machine. We houden hierbij rekening met de manier waarop zij de Qimarox machine zullen ontvangen. Vervolgens voorzie ik de klant van wat informatie over onderhoud van de machine.

Waarom raad je anderen aan om bij Qimarox te komen werken?

In mijn verhaal is te lezen dat ik in vier jaar al veel verantwoordelijkheid heb gekregen. Er is altijd genoeg uitdaging. Ook vind ik het leuk dat ik zowel in Nederland als internationaal mag werken. De verschillende werkzaamheden, verantwoordelijkheid en diverse locaties maken dat echt geen dag hetzelfde is.

Tot slot werk ik met een leuke groep collega’s. Er heerst een fijne sfeer. De organisatiestructuur is informeel. Geregeld komt de algemeen directeur of eigenaar even langs voor een praatje. De eigenaar heeft veel technische kennis en is ook werkzaam geweest als monteur. Dit maakt dat we in de assemblage goed begrepen worden.