Qimarox introduceert uniek orderverzamelsysteem “Collect & Sort”

Automatisch orderpicken met Prorunner mk5

Qimarox heeft een nieuw automatisch orderverzamelsysteem “Collect&Sort” ontwikkeld dat tot duizend producten, bakken of dozen per uur kan verwerken. Centraal element in dit systeem is de Prorunner mk5, het succesvolle verticaal transportsysteem van het bedrijf dat in 2012 is voortgekomen uit Nedpack. Producten uit doorrolkanalen op verschillende niveaus worden geheel automatisch uitgeslagen en via de Prorunner mk5 op de juiste afvoerbaan richting expeditievloer of palletiseerstation geplaatst.

Het automatische orderverzamelsysteem “Collect&Sort” van Qimarox bestaat uit een aantal niveaus met doorrolkanalen waarin producten kunnen worden opgeslagen. Aan de voorzijde van de doorrolkanalen rijdt op elk niveau een korte rollenbaanmodule heen en weer. Deze module haalt de producten in de goede volgorde uit de doorrolkanalen en transporteert ze naar de Prorunner mk5, het verticale transportsysteem van Qimarox. Dit systeem ontvangt de producten van alle niveaus en plaatst ze in de goede volgorde op één of meerdere afvoerbanen. Die afvoerbanen sturen de producten vervolgens naar een palletiseerstation of rechtstreeks naar de expeditievloer. Per niveau kunnen ongeveer 15 kanalen bediend worden met een rollenbaanmodule; de Prorunner mk5 kan een maximale hoogte van 15 meter halen en het aantal niveaus is daarmee uit te breiden tot een totaal van ongeveer 20 lagen. Dit brengt het totaal aan pick locaties tot 300 stuks.

Dankzij het gebruik van de snelle Prorummer mk5 heeft het “Collect&Sort” systeem van Qimarox een hoge capaciteit, zeker in vergelijking met bestaande shuttlesystemen waarin de traditionele productlift vaak een bottleneck vormt. Een capaciteit van 2000 producten per uur is voor de standaard Prorunner mk5 zonder meer haalbaar. Met name in situaties met een relatief beperkt aantal picklocaties is dit systeem een slimme investering en kan een capaciteit van ca. 1000 producten per uur worden bereikt.

Behalve als orderverzamelsysteem kan deze innovatie van Qimarox ook worden gebruikt als sequencer  in mixed palletizing systemen. De doorrolkanalen worden dan aan de voorzijde in willekeurige volgorde gevuld met producten. Aan de achterzijde worden ze vervolgens afgeroepen in de volgorde waarin de mixed palletizer ze wil ontvangen.

Logische doorontwikkeling

Het automatische orderverzamelsysteem is alweer een nieuwe toepassing van de Prorummer mk5, de succesvolle productlift van Qimarox die gebruik maakt van het aloude paternosterprincipe. Dankzij het gepatenteerde ontwerp worden alle producten gedurende de gehele omloop volstrekt horizontaal getransporteerd. De Prorunner mk5 is ideaal als verticaal sorteersysteem, aangezien het mogelijk is om producten van meerdere invoerbestemmingen naar meerdere uitvoerbestemmingen te transporteren.

In feite is het orderverzamelsysteem een logische doorontwikkeling van de toepassing van de Prorunner mk5 als verticaal sorteersysteem. De korte, verplaatsbare rollenbaanmodules in deze toepassing worden gebruikt voor de in- en uitvoer van producten. Normaal gesproken hebben deze modules maar twee posities: één positie voor een aanvoerbaan om een product te ontvangen en één positie in de omloop van de Prorunner mk5 om het product af te geven aan het verticaal sorteersysteem. Door de pneumatische aandrijving te vervangen door een servomotor, is Qimarox erin geslaagd de rijweg van de modules flink te verlengen. Dat betekent dat de modules nu niet op één maar op meerdere posities producten kunnen ontvangen. In het orderverzamelsysteem is dit principe toegepast om producten uit verschillende doorrolkanalen te kunnen uitslaan.

Onderhoudsarm en zuinig

Het automatische “Collect&Sort” systeem is geschikt voor producten, bakken of dozen die minimaal 200 x 200 en maximaal 600 x 600 millimeter meten en die niet meer dan 50 kilogram wegen. In een speciale XL-uitvoering kunnen producten tot 900 x 900 millimeter worden verwerkt.

Dankzij een minimaal aantal bewegende delen en een gesloten aandrijving is de Prorunner mk5 erg onderhoudsarm, ook in de toepassing als automatisch orderverzamelsysteem. Doordat het systeem zichzelf in evenwicht houdt, hoeft de motor alleen de last en niet ook de lastdrager voort te stuwen. Daardoor kan met een laag motorvermogen worden gewerkt, wat resulteert in een forse besparing ten opzichte van andere liftsystemen.

De Prorunner mk5 is inmiddels in honderden productievestigingen en warehouses te vinden. Gebruikers bevinden zich over de hele wereld, van Zweden tot Chili en Canada tot Zuid-Korea en vele andere landen.

 

Over Qimarox

Qimarox is een toonaangevende producent van componenten voor material handling systemen die zich kenmerken door robuustheid en betrouwbaarheid. Dankzij innovatieve concepten,  gepatenteerde technologieën en voortdurende doorontwikkeling slaagt Qimarox, voortgekomen uit Nedpack, erin om productliften en palletiseermachines te maken die flexibiliteit en productiviteit koppelen aan een lage total cost of ownership. System integrators en original equipment manufacturers uit de hele wereld gebruiken de machines van Qimarox in end-of-line-systemen en opslag- en orderverzamelsystemen in verschillende branches. Kijk voor meer informatie op www.qimarox.com.